Voeding & Ayurveda
Sheabalans is gespecialiseerd in de Ayurvedische keuken. De Ayurveda heeft een heel eigen kijk op voeding, die al meer dan 5000 jaar geleden is ontstaan in India. De rijke maaltijden uit deze geurige en kleurige keuken dringen steeds verder door in het Westen omdat wij meer en meer openstaan voor gezond eten.
In de Ayurveda betekent dat onder andere:
- verse voeding
- de juiste hoeveelheid voeding per maaltijd
- de juiste samenstelling van elke maaltijd
- het gebruik van kruiden die de spijsvertering stimuleren of juist kalmeren
De Ayurvedische keuken houdt rekening met iemands constitutie (jouw unieke natuur). Groenten, fruit, granen en kruiden die jij zoveel mogelijk in je maaltijden zou moeten verwerken om je spijsvertering optimaal te laten verlopen, kunnen weer heel anders zijn voor iemand met een andere constitutie. In mijn keuken kan ik geen rekening houden met alle constituties. Ik kan je er wel meer over vertellen in mijn workshops.
In bijna elke Ayurvedische maaltijd kom je kruiden en specerijen tegen die de spijsvertering een handje helpen. Ze hebben niet alleen een positieve uitwerking op het lichaam op een dieper niveau, ook op mentaal vlak ontstaat een voldaan en bevredigend gevoel. Veel voorkomende klachten als een opgeblazen gevoel, maagzuur of een trage spijsvertering verdwijnen als sneeuw voor de zon alleen al door de juiste producten en ingrediënten in je maaltijden te gebruiken. In die zin kan de Ayurvedische keuken een therapeutische keuken genoemd worden.
-
Ayurvedische maaltijden afhalen
Elke dinsdag kook ik een maaltijd voor particulieren die helemaal wordt bereid volgens de Ayurvedische principes. Deze maaltijden zijn niet alleen erg lekker en gezond, maar hebben ook een positieve uitwerking op de spijsvertering.De maaltijden die ik maak:
>> Bevatten veel gezonde kruiden en specerijen, die allemaal hun eigen uitwerking hebben in het lichaam, zoals verkoelend, verwarmend, ontstekingsremmend, lucht verminderend etc. Ik gebruik onder andere gember, geelwortel/kurkuma, kardemom, venkel, komijn, diverse soorten peper, koriander (vers en zaad), kaneel, mosterdzaad, anijs, fenegriek, kruidnagel, saffraan.
>> Zijn vegetarisch. De Ayurvedische keuken is niet per se vegetarisch, maar omdat het beter is vis en vlees te beperken, kies ik voor vegetarische gerechten.
>> Zijn dagvers
De basis van de maaltijden bestaat uit groenten, granen en kruiden. Ook fruit, noten, zaden, bonen en zuivel komen er vaak in voor. Daarbij houd ik zoveel mogelijk rekening met het seizoen, omdat de enzymen in ons lichaam zijn afgestemd op ons klimaat en omgeving.
Elke dinsdag kan je een of meerdere maaltijden bij mij bestellen en ophalen tussen 17.00 en 18.30 uur op Kopjeskampen 6 in Laren. De kosten zijn € 11,00 per maaltijd.
Interesse? Stuur me dan een appje - tel. 06-51312468 - en ontvang elke week de maaltijd via je telefoon. Vooraf bestellen is een voorwaarde.
-
Meer weten over Ayurveda?
Voor een lang en gezond leven is het volgens de Ayurveda belangrijk dat je weet welke constitutie je hebt en daarop je voeding en leefstijl aanpast. Dan werkt je spijsvertering optimaal en houd je zo min mogelijk afvalstoffen vast. Je wordt geboren met een bepaalde constitutie. Dat is jouw unieke natuur, die bestaat uit een combinatie van de drie dosha's (menstypes): Vata, Pitta en Kapha. Deze dosha's zijn weer opgebouwd uit de vijf elementen, ether, lucht, vuur, water en aarde, die allemaal een plek en werking hebben in het lichaam en de geest. Zijn een of meer dosha's uit balans, dan komt dat vroeg of laat tot uiting. Je kunt dan onder andere veel met voeding, massage en leefstijl doen om de dosha's weer in balans te krijgen.
Wil je meer weten over Ayurveda, jouw constitutie en gerechten uit deze keuken zelf leren bereiden, geef je dan op voor een kookworkshop.
Een greep uit de maaltijden ...







